Mahallemiz

Mahallemiz Aybastı’nın batısında yer almaktadır. Mahalle Köyiçi, Tepebaşı ve Eseoğlu mahallelerinden oluşmaktadır. Prof. Dr.  Bahaeddin Yediyıldız’ın Ordu Kazası sosyal tarihi  isimli eserinde KABALU VE HIDURLU VE ÇUKUR  köylerinin beraber olduğu ve nüfusunun da 1455 yılında yapılan sayıma göre 36 hane olduğu belirtilmektedir. Daha sonradan bu üç köyün birbirinden ayrılarak Kabalı, Ortaköy ve Çukur isimlerini aldığı anlaşılmaktadır. Aynı köylerin 1485 ‘te   50  hane 1520’de 63 hane 1547 ‘de  113 hane   1613’te 94  hane olduğu tespit edilmiştir.Mahallenin şu andaki nüfusu 750 ‘dir ve 130 haneden oluşmaktadır. Fatih Mahallesi’nin  ilk adının Kabalu olduğu bilinmektedir. 1994 yılında  belediye meclisince alınan bir kararla ismi  Fatih mahallesi olarak değiştirilmiştir. Mahallenin ilçeye uzaklığı1 km.’dir. 2024 Yerel seçiminde Fahri İSTEK Muhtar olarak seçilmiştir.

MAHALLEDE BULUNAN KAMU KURUM VE KURULUŞLARI
Mahallede 1 İlkokul(çok amaçlı salon haline dönüştürüldü) ve üç Cami bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi Merkez Camii’dir. Merkez Camii’nin bulunduğu yerdeki Cami 1965 yılında yapılmış ve 1991 yılına kadar hizmet vermiştir. Artan nüfus oranına göre yetersiz hale gelmiş ve 1991 yılında Caminin bulunduğu yere  240 Metrekarelik Merkez Camii adıyla yeni bir Cami inşaatına başlamış ve 1994 yılında inşaat tamamlanarak Cami hizmete açılmıştır. Caminin yapılışında en büyük emeği geçen imam Mahmut OVAÇIN ve Eski Muhtar Cebbar ARPACI’dır. Caminin mimarisini Tokat ili Niksar  ilçesine bağlı Muammer AĞUŞ isimli mimar yapmıştır.

 EĞİTİM DURUMU:             

Mahallede 2 derslikli bir İlkokul bulunmaktaydı.1990-1991 Eğitim öğretim yılında taşımalı eğitim devreye alındığından dolayı mahalledeki okulumuz kapanıp çok amaçlı salon haline getirilmiştir. Mahallenin eğitim düzeyi yüksektir. Halkın % 90’ı okur-yazar durumdadır . Mahalle halkı tahsil yapmaktan ziyade  zanaat sahibi olma gayreti içindedir. İlçeye bakıldığında mevcut lokantalarda çalışan aşçıların % 90 ‘ı Fatih Mahallesindendir.

MAHALLENİN GELENEK VE GÖRENEKLERİ : 

 Mahalle halkı eski gelenek ve göreneklerine bağlı olarak yaşam biçimini sürdürmektedir. Halkın gelir düzeyinin yüksek olması nedeniyle giyim ve kuşamda ilçe merkezinde yaşayan halktan bir farkı yoktur. Fatih Mahallesinde çok eski yıllardan beri süregelen Karakucak güreşleri yapılmaktadır. Kurban Bayramı’nın 2. günü yapılan güreşler Kabalı Bayramı diye nitelendirilir. Civar il ve ilçelerden gelen güreşçiler bu Bayramda güreş tutarlar. Eski yıllarda Bayrama gelen herkese yemek verilirdi. son yıllarda bu adet kaldırılmıştır.  

MAHALLENİN EKONOMİK DURUMU 

Mahallede halkın geçim kaynağı genel tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Tarım ürünleri olarak en fazla fındık, patates ve halkın kendi ihtiyacını karşılayacak kadar da mısır yetiştirilmektedir. Besi hayvancılığı geçim kaynağında önemli bir yer tutmaktadır. Mahallede çok sayıda modern besi ahırları bulunmaktadır.Geçim kaynağında tarım ve hayvancılık ne kadar önemli ise de gurbetçilik de göz ardı edilemez. Mahalledeki vatandaşlar yaz mevsiminde yurdun çeşitli yörelerine giderek buralarda inşaat sektöründe çalışmaktadır. Yurt dışı işçiliği de hayli yaygındır. Avrupa’nın ve Orta Doğunun çeşitli ülkelerinde işçileri  bulunmaktadır.